"Nyitottak vagyunk" - beszélgetés Molnár Iván ügyvezető igazgatóval

Január első hetében ültünk le Molnár Iván ügyvezető igazgatóval, hogy kifaggassuk 2011-ről, a Panasonic-Sanyo házasságról, az Optomáról és a többi aktualitásról.

- Kicsit vonakodtál a beszélgetéstől. Miért?

- Soha nem szerettem a „vezércikkeket”.

- Amikor azt ígértem, hogy a szakmáról is beszélünk majd, azért megenyhültél.

- Arról bármikor, szívesen.

-Milyen volt 2011 az AVM Konferenciatechnika Kft. számára?

- Munkás, érdekes és eredményes. Sok munka azért volt, mert a válság 2008-as kezdete óta egyre csökken a „vaskereskedelem”, egyre inkább előtérbe kerül a szaktudás, a hozzáadott érték. A partnereink, végfelhasználóink a beszerzéseiknél egyre inkább igénylik a termékek, rendszerek mellé a támogatást, a szakmai segítséget.

- Apropó: válság. Hogyan érintette ez az audiovizuális piacot?

- A saját tapasztalataimat tudom elmondani. Közgazdász barátaim szavai ugranak be elsőre, akik 2008 őszén nagyon sötét képet festettek a válság kapcsán, mondván akár egy évig is eltarthat. Ennek több mint 3 éve. Ebben a három évben csökkentek a közszféra és az oktatási szektor beszerzései, jöttek az állami megszorítások, a Központosított Közbeszerzés esetén pl. a szerződések megkötését követően szinte azonnal beszerzési moratóriumot vezettek be, illetve a nemzetközi hatások miatt a versenyszféra cégei, a multinacionális cégek beruházásai is visszafogottabbak lettek.

- Miért volt érdekes az év?

- Mert olyan változásokat, fejlesztéseket tudtunk végrehajtani, amelyek hosszútávon biztosan kifizetődők lesznek számunkra. A legnagyobb feladat a céges kommunikáció átalakítása volt. Nagyon sok munkával, külső szakértő cég bevonásával hoztunk létre egy új, látványos, ám egyben „szakmai” honlapot, amely folyamatosan frissül hírekkel, termékekkel, kiegészítő adatokkal. Viszonteladóink számára – regisztrációt követően – folyamatosan töltjük fel az árlistákat és egyéb kiegészítő anyagokat. A honlapnak köszönhetően rendszeresen tudjuk hírlevéllel tájékoztatni a közel 300 fős viszonteladói partnerkörünket az akciókról, újdonságokról, némi szakmai támogatással megspékelve. A közösségi média előnyeit kihasználva a Facebookon is létrehoztunk egy oldalt, ahol szintén folyamatos tájékoztatást kapnak partnereink, és persze minden érdeklődő. Nagyon sok munkánk fekszik benne, de „bíztató”, hogy folyamatosan dolgozni is kell vele, hogy mindig friss legyen, naprakész és informatív.

- Milyenek voltak a visszajelzések?

- A honlapé nagyon jó és jól mérhető: látványosan nőtt a látogatottság, és új viszonteladókkal is bővült a hálózatunk. A honlap tervezésekor jó pár meglévő partnerünk véleményét is kikértük azzal kapcsolatban, hogy milyen felépítésű oldal segítené leginkább a munkájukat. A végeredménnyel kapcsolatban azonban még a legigényesebb viszonteladónk is elégedetten nyilatkozott. A Facebookos oldalunk is nagyon aktív, bár nálam ez inkább nyitás a világra, mint szakmai oldal, de manapság már erre is figyelni kell.

- Többször említetted a viszonteladókat. Ennyire fontosak?

- Persze. Több termék és márka esetén disztribútori szerepet töltünk be, így nagyon fontos szerepet játszunk abban, hogy ezek a termékek a partnereinken keresztül mindenhová eljussanak. Ha megnézzük az elmúlt 12 év statisztikáit, kiderül, hogy a forgalmunk fele saját értékesítés, míg a másik felét az ő értékesítésük teszi ki. Ezért is fontos, hogy mindenben segítsük a munkájukat, minden lehetséges támogatást megadjunk nekik, az üzleteikre védelmet biztosítsunk… Mivel a válság őket is megviseli, ahol tudunk, segítünk. Többek között ezért is örülök, hogy a közel 20 éves vizuáltechnikai tapasztalattal rendelkező Fogarasi Lacit sikerült cégünkhöz csábítani a viszonteladói üzletág vezetésére. Sok időt töltött hasonló pozícióban más cégeknél, ismeri a piacot, ismeri a cégek jó részét. Szerencsére ezzel kapcsolatban is csupa pozitív visszajelzést kapunk.

- A végfelhasználók felé történő értékesítésben mit tapasztaltatok?

- Igényességet, árérzékenységet és a szakmai támogatás iránti fokozott igényt. Az elmúlt pár évben elég drámai változások következtek be a műszaki paraméterek terén: elég, ha csak a projektorok, interaktív táblák képarányváltását, felbontását vagy a jelátvitel minőségét említem. Jogos az igény valamennyi partnerünk részéről, hogy a változások, új megoldások előnyeiről tájékoztassuk őket. 2011-ben több mint 60 rendszert, konferencia-, tárgyaló- vagy előadótermet terveztünk és telepítettünk. A munkáinkál a megfelelő szakmai tapasztalat átadása is nagyon fontos volt. A rendszerek nagyon kis része volt a „projektort a plafonra, vásznat a falra”-típusú installáció. A komolyabb, vezérléssel összehangolt rendszereink esetén is mindig megvolt lehetőségünk az igényeknek megfelelő termékeket és megoldásokat javasolni. Talán nem véletlen, hogy az eddigi partnereink mellett tavaly új kapcsolatként üdvözölhettük a GM szentgotthárdi Opel-gyárát vagy a Mercedes-Benz kecskeméti gyárát, ahol 24/7-es monitorfal-rendszereket terveztünk és installáltunk – itt a német vezetők is elismerően nyugtázták a végeredményt. De ha már a német igényességnél tartunk, a szintén német érdekeltségű FESTO budapesti telephelyén dolgozó kollégák is nap mint nap szívesen használják az általunk telepített régi és új rendszereket.

- Többször hangsúlyoztad azt, hogy „rendszerek”.

- Igen. Nagyon fontosak. Mindegyik egyedi, mindegyik a mi szellemi és telepítési munkánk eredménye. Mindegyik egy folyamat vége. Ez elkezdődik egy igényfelméréssel, kooperációval - akár a felhasználóval, akár a szakági tervezőkkel, kivitelezőkkel -, folytatódik a megfelelő műszaki megoldás kialakításával, a megvalósítással, a felhasználók oktatásával, és zárulni sem zárul le, mert a rendszereket karban kell tartani, esetleg bővíteni, évek múlva át kell építeni… És így tovább. Minden rendszer más, de mindegyik a saját „gyermekünk”. Mások az igények, a problémák, de éppen ez a szép benne, ez a szakmai kihívás, ezért nagyon érdekes a munkánk.

- Bizonyára a sok rendszer miatt is mondtad az elején, hogy „eredményes”.

- Igen, soha rosszabb évünk ne legyen!

- Mi újság a Panasonic-Sanyo „házassággal”?

- A Panasonic közel 3 éve többségi tulajdont szerzett a Sanyoban. A projektorok és monitorok terén az az érdekes helyzet alakult ki, hogy a Sanyo szakmai körökben már ismertebb és elismertebb volt, mint a Panasonic. Ezzel szemben a Panasonic márka a világon mindenhol ismert -ha másért nem, a consumer termékei miatt. Nehéz volt összefésülni ezt a két vonalat, de végül az a megoldás született, hogy a Sanyo projektorok a jövőben folyamatosan kerülnek át a Panasonic márkanév alá. A Panasonic és a Sanyo tájékoztatása szerint a szakemberek, fejlesztőmérnökök és maga a gyár is megmarad, csak a „ruha” változik. A változásról természetesen folyamatosan tájékoztatjuk majd viszonteladóinkat és a végfelhasználókat is.

- Egyéb változás? Új márkák?

- Vannak és lesznek is. Folyamatosan keresnek, illetve találnak meg bennünket a különböző gyártók, így az AV-piac egyre több képviselőjével ülünk le tárgyalni. Egy új projektormárka is várható január végétől, csakúgy, mint egy új videokonferencia-gyártó. Nyitottak vagyunk minden újdonságra, emellett persze követni kell a nemzetközi trendeket.

- Olyan márka, amivel nem fogtok már foglalkozni?

- Akad olyan is. Mi próbáljuk a nemzetközi és a hazai trendeket követve a legjobb minőséget, szolgáltatást nyújtani. Ha valamelyik általunk képviselt gyártóval ezt nem tudjuk megoldani, akkor azzal felesleges tovább foglalkozni. Ritka ez, de most ilyen az Optoma.

- Mi volt a gond velük?

- Nézd, nálunk van egy elv cégen belül, amelyhez mindig ragaszkodtunk és ragaszkodni is fogunk: sem konkurens cégre, sem gyártókra nem kiabálunk kígyót-békát. Ha valami nem működik, egyszerűen megköszönjük az addigi együttműködést és elbúcsúzunk anélkül, hogy tőlünk bármilyen információ kiszivárogna, ami az adott márka vagy cég hírnevét negatívan befolyásolhatja.

- Manapság nem mindenkire ez a hozzáállás jellemző.

- Nekem mondod?

- 2012?

- Optimista vagyok. Azt már elárulhatom, hogy szerződéseinknek, megrendeléseinknek köszönhetően több hónapra be vagyunk táblázva. De ettől még foglalkozni, dolgozni kell az új márkákkal, termékekkel, szerviz- és értékesítési tanfolyamokra, kiállításokra megyünk, figyelnünk kell, hogy továbbra is naprakész legyen a honlapunk, hogy folyamatosan tájékoztatva legyenek a partnereink. Sűrű évünk lesz megint, bízom benne, hogy a viszonteladóink és a partnereink is hasonlóan tevékeny és jó év elé néznek.

- Azt látom, hogy nagyon elhivatottak vagytok.

-Másképp nem megy. Ha már beadtam a derekam erre a rövid beszélgetésre, akkor cserébe fel tudjuk tenni a honlapunkra? Említettem már, hogy van egy nagyon informatív és folyamatosan frissülő honlapunk?


2012. január 9. hírek